Pejabat Dekan

KURSUS INI MELIPUTI KEPENTINGAN, PENGELUARAN DAN PENGURUSAN TANAMAN BIJIRIN DAN BERUBI UNTUK MENENTUKAN SEKURITI BEKALAN MAKANAN(THIS COURSE COVERS THE IMPORTANCE, PRODUCTION AND MANAGEMENT OF CEREALS AND TUBERS IN ENSURING FOOD SECURITY)

PENGENALAN KEPADA FISIOLOGI TUMBESARAN,PERKEMBANGAN DAN PEMBIAKAN TANAM-TANAMAN. PERCAMBAHAN BIJI BENIH,HUBUNGAN AIR DENGAN TUMBUHAN,PEMAKANAN MINERAL,FOTOSINTESIS DAN PERKEMBANGAN BUAH DIRANGKUMKAN.((AN INTRODUCTION TO GROWTH PHYSIOLOGY, CROP DEVELOPMENT AND REPRODUCTIVE PHYSIOLOGY. SEED GERMINATION, PLANT-WATER RELATIONSHIP, MINERAL NUTRITION, PHOTOSYNTHESIS AND FRUIT DEVELOPMENT WILL ALSO BE INCLUDED).)

Kursus ini meliputi prinsip, konsep, serta ekologi rumpai dalam pendekatan pengurusan rumpai, yang merangkumi pencaman, klasifikasi, pertapakan dan kesesuaian habitat serta strategi mengawal dan mengurus rumpai di kawasan pertanian dan bukan pertanian.(This course covers principles, concepts, and ecology of weed and their management approach, which includes identification, classification, establishment and habitat requirement, and control and management strategies of weeds in agricultural and non-agric)

KURSUS INI MEMBERI PENEKANAN KEPADA AMALAN PERTANIAN BAIK DALAM PENGELUARAN DAN PENGENDALIAN LEPAS TUAI HASIL TANAMAN MAKANAN SEPERTI PADI, JAGUNG, BUAH-BUAHAN, SAYUR-SAYURAN DAN LAIN-LAIN.(THIS COURSE EMPHASIZES ON GOOD AGRICULTURAL PRACTICE IN PRODUCTION AND POSTHARVEST HANDLING OF FOOD CROPS SUCH AS PADDY, MAIZE, CROPS, VEGETABLES AND OTHERS.)